Van Dis wint Luisterboek Award 2016

WvhL16_Award

Het Luisterboek Karakter van F. Bordewijk, gelezen door Adriaan van Dis (Nijgh & Van Ditmar /Rubinstein) heeft vanavond de Luisterboek Award 2016 gewonnen. De jury over de winnaar: ‘Van Dis voelt zich verwant met de jonge Katadreuffe. Het is zeer opvallend hoe modern de Nieuwe Zakelijkheid van Bordewijk uit Van Dis’ mond klinkt. Hij maakt geen stemmetjes, maar zet verschillende personages heel licht aan. Van Dis past bij dit verhaal.’

De winnaar werd vanavond op de Avond van het Luisterboek in Kunststof Radio (NTR-NPO Radio 1) bekendgemaakt door  juryvoorzitter Vincent Bijlo. De Week van het Luisterboek is vanmorgen gestart en loopt nog tot en met zondag 29 mei.

Lees meer

Nominaties Luisterboek Award 2016 bekend

De genomineerde titels voor de Luisterboek Award 2016 zijn vanavond in Kunststof Radio bekendgemaakt: Alsof het voorbij is van Julian Barnes, gelezen door Bas Keijzer (Atlas Contact/Rubinstein), Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, gelezen door Jan Meng (Meulenhoff/Rubinstein), Overleven op de K2 van Wilco van Rooijen, gelezen door Bas Keijzer (Carrera/Rubinstein), Karakter van F. Bordewijk, gelezen door Adriaan van Dis (Nijgh & VanDitmar/Rubinstein) en In de ban van de krekel, in de ban van de mier van Geert Mak, gelezen door Geert Mak (Fosfor/AtlasContact). 

De winnaar wordt maandag 23 mei tijdens de Avond van het Luisterboek bekendgemaakt in Kunststof (NTR), NPO Radio 1.Lees meer

Sander van de Pavert (Lucky TV) maakt Luistergeschenk 2016

Sander van de PavertHet Luistergeschenk van de Week van het Luisterboek 2016 wordt gemaakt door Sander van de Pavert van Lucky TV. Hij is van plan een ‘hertelling van een bestaand verhaal te maken en zal dit in de typische Luckyiaanse stijl produceren en regisseren tot een absurdistisch en extravagant hoorspel.’ Van de Pavert (1976, Den Haag) maakte zijn eerste korte video’s in 2003 voor Vara Laat. In 2010 ontving hij een eervolle vermelding van de Nipkowjury. Sinds 2005 levert LuckyTV een dagelijkse bijdrage aan het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Het Luistergeschenk wordt door de boekwinkels en de openbare bibliotheken als download of streaming aan haar bezoekers cadeau gedaan. De Week van het Luisterboek vindt plaats van maandag 23 t/m zondag 29 mei 2016.

Van de Pavert studeerde in 2000 af als grafisch vormgever aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Sinds 2002 leverde Lucky ruim 1500 bijdragen aan verschillende televisieprogramma’s, waaronder De Wereld Draait Door, Vara Laat, De Mike & Thomasshow, Jensen, Wat Heet, 6Pack, De Staat van Verwarring en Joezjny. Van de Pavert ontving de Nipkow aanmoedigingsprijs ‘omdat zijn absurde items actuele situaties verdraaien, ontregelen en uitvergroten.’ De voorzitter van de jury en tv-recensent Hans Beerekamp lichtte de vermelding als volgt toe: ‘Je zou zijn absurde herinterpretaties van druppels uit de wijd openstaande beeldenkraan kunnen beschouwen als de enige dagelijkse televisierecensie op televisie.’

Maandagavond 23 mei wordt in het NPO Radio 1 programma Kunststof (NTR) de Week van het Luisterboek gestart met de bekendmaking en uitreiking van de Luisterboek Award, de prijs voor de beste voorlezer van een luisterboek. Vorig jaar won Beatrice van der Poel met Een weeffout in onze sterren van John Green.

(foto: Michael Danker)

Winnaar Luisterboek Award 2015 bekend

Het luisterboek Een weeffout in onze sterren van John Green (Rubinstein/Lemniscaat) en voorgelezen door Beatrice van der Poel, heeft de Storytel Luisterboek Award, de prijs voor het best voorgelezen luisterboek, gewonnen.Dit werd in het NPO Radio 1 programma Kunststof (NTR) bekendgemaakt. Het boek beschrijft de grote thema’s in de wereldliteratuur: liefde, dood, vriendschap en liefde voor de literatuur zelf en werd bekroond met vele literatuurprijzen in binnen- en buitenland. Beatrice van der Poel zingt en schrijft haar eigen liedjes. De jury over Een weeffout in onze sterren: ‘Prachtig voorgelezen, met een hele mooie kleine afstand tot het boek. Ze leest de keiharde passages over kanker en doodgaan net zo onbewogen voor als hoofdpersoon Hazel ze schijnbaar ondergaat. Elk woord komt aan, soms als een mokerslag, soms als een aai over je wang.’

De Week van het Luisterboek 2015 duurt tot en met zondag 24 mei. Het Luistergeschenk Zo, Louis is geschreven én voorgelezen door Hugo Borst en wordt vanaf vandaag door de boekwinkels en de openbare bibliotheken gratis, als stream of als download, aan al haar bezoekers aangeboden.

Overige genomineerden
De overige genomineerde luisterboeken waren:

  • Ik kom terug – Geschreven en gelezen door Adriaan van Dis. Rubinstein (Atlas Contact).
  • Het leven van Pi – Geschreven door Yann Martel en gelezen door Kees Hulst. Rubinstein (Prometheus).
  • Van het westelijk front geen nieuws – Geschreven door Erich Maria Remarque en gelezen door Jan Meng. Rubinstein (Uitgeverij Erven J. Bijleveld).
  • Schaduwkind Suite (Een literair concert) – Geschreven door P.F. Thomése (i.s.m. Corrie van Binsbergen, Albert van Veenendaal & VU Strijkensemble) en gelezen door P.F. Thomése. Rubinstein (Rubinstein).

In 2014 won Echt gebeurd van Paulien Cornelisse en Micha Wertheim de prijs en in 2013 Maar buiten is het feest van Arthur Japin.

Ik kom terugEen weeffout in onze sterrenHet leven van PiVan het westelijk front geen nieuwsSchaduwkind Suite