Nominatie #3: ‘Overleven op de K2’ van Wilco van Rooijen, gelezen door Bas Keijzer

RooijenEen op die vier bergbeklimmers die de top van de K2 probeert te halen, overleeft dat avontuur niet. Toch probeerden achttien klimmers uit verschillende internationale teams in augustus 2008 deze gevaarlijke berg te beklimmen. Een team met daarin de Nederlanders Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel behaalt de top, samen met expeditiegenoten Gerard McDonnell, een Ier, en Pemba Gyalje Sherpa, een Nepalees. Terwijl zij zich opmaken voor de afdaling van de top, voltrekt zich een ramp.

Expeditieleider Wilco van Rooijen vertelt in Overleven op de K2 het onwaarschijnlijke verhaal van deze rampzalige expeditie. Een ijslawine in de ‘bottleneck’ sloeg de veiligheidslijnen weg en maakte daarmee een veilige afdaling onmogelijk. Een aantal uren later bleken elf klimmers de terugtocht niet te hebben overleefd, waaronder McDonnell uit van Rooijens team. Zelf overleefde Van Rooijen twee nachten op de berg zonder slaapzak, eten of drinken. Overleven op de K2 is het fascinerende ooggetuigenverslag van een van de grootste klimdrama’s ooit.

Shortlist 2016

WvhL_covers_1000

Op 23 mei 2016 wordt de winnaar van de Luisterboek Award 2016 bekendgemaakt in het Radio 1 programma Kunststof. Met 100.000 luisteraars besteedt Kunststof in aanloop naar de bekendmaking volop aandacht aan het luisterboek.