Nominatie #4: ‘Karakter’ van F. Bordewijk, gelezen door Adriaan van Dis

karakterIn Bordewijks bekendste roman Karakter is hoofdpersonage Jacob Katadreuffe bezeten van het verlangen advocaat te worden. Als zoon van een trotse dienstbode in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. De machtige deurwaarder Dreverhaven, zijn vader, werkt hem in alle opzichten tegen. Maar waarom?

Karakter wordt voorgelezen door schrijver Adriaan van Dis. Daarnaast bevat de cd een exclusief nawoord waarin Van Dis de vraag beantwoordt wat Karakter voor hem betekend heeft. In de begeleidende tekst houdt Van Dis een lofzang op Jacob Katadreuffe en vergelijkt hem met Frederic Moreau uit De leerschool der liefde van Gustave Flaubert. Twee personages, helden die hun liefde en haat in geld uitdrukken, twee karakters die de geboortegolf juist nu confronteren met de hypotheek van de ‘verbeelding aan de macht’.

Bron: Rubinstein

Shortlist 2016

WvhL_covers_1000

Op 23 mei 2016 wordt de winnaar van de Luisterboek Award 2016 bekendgemaakt in het Radio 1 programma Kunststof. Met 100.000 luisteraars besteedt Kunststof in aanloop naar de bekendmaking volop aandacht aan het luisterboek.