Nominatie #5: ‘In de ban van de krekel, in de ban van de mier’ van Geert Mak, gelezen door Geert Mak

Mak-ebook-staand

Over oude verhalen in een nieuw Europa. ‘Verhalen brengen structuur in de chaos van de geschiedenis en van de politiek. Ze troosten, ze dragen lessen aan voor de toekomst, ze versterken een bepaalde orde, ze geven ons helden om ons aan op te trekken, schurken en verraders om weg te trappen.’

De publieke opinie in Europa wordt, onbewust, voor een goed deel bepaald door  eeuwenoude verhalen – of liever gezegd: sprookjes. Drie sprongen er de laatste jaren uit. Het verhaal over de Krekel en de mier (ofwel: zuinigheid wint altijd). Het verhaal over Roodkapje en de wolf (ofwel: moet het altijd 1956 blijven?). En het verhaal over Hans Brinker en zijn vinger in de dijk (ofwel: de natuur getemd).  Geert Mak betoogt dat deze eeuwenoude sprookjes hun zeggingskracht langzamerhand verloren hebben. Sterker nog: dat ze in de 21ste eeuw wel eens bloedgevaarlijk kunnen zijn.

Bron: Atlas Contact

Shortlist 2016

WvhL_covers_1000

Op 23 mei 2016 wordt de winnaar van de Luisterboek Award 2016 bekendgemaakt in het Radio 1 programma Kunststof. Met 100.000 luisteraars besteedt Kunststof in aanloop naar de bekendmaking volop aandacht aan het luisterboek.